Låtar som handlar om att ringa någon

Att ringa någon kan vara pirrigt och nervöst, åtminstone om man ska tro alla de poplåtar som skrivits om ämnet. Samtidigt som det finns gott om låtar som handlar om att ringa någon måste man konstatera att det i viss utsträckning är ett fenomen som hör till det förgångna. Det är inte helt orimligt att anta att fler nu tycker att det är obekvämt att tala i telefon. Att det kan vara så hänger förstås samman med att det blivit så enkelt att kommunicera i text. Oavsett hur de används är telefoner en större del av de flestas vardag än vad de någonsin varit tidigare. Hos Teknikdelar.se hittar du bland annat iphone tillbehör, men också kringutrustning till Androidmobiler. Det inkluderar bra hörlurar som du kan använda när du lyssnar på låtarna som vi nu ska gå igenom.

Call Me – Blondie (1980)

Blondie var punkbandet som perfekt lyckades fånga den musikvåg som följde efter punken (bokstavligt, de var föregångare till den genre som skulle kallas för ”New Wave”). De lyckades i och med det bli det kanske mest framgångsrika bandet någonsin med rötterna i punken, åtminstone sett till försäljningssiffror. Call Me fungerade som ledmotiv till den framgångsrika filmen American Gigolo, ett faktum som uppenbarligen hjälpte till att göra låten till en enorm hit som låg etta på listorna i många länder.

I Just Called to Say I Love You – Stevie Wonder (1984)

Stevie 1984 var en helt annan artist än 1974. Han var visserligen aldrig främmande inför sentimentalitet, men den här hiten tog det till helt nya höjder. Det förhindrar dock inte att det är en av artistens mest framgångsrika låtar. Stevie själv skiljde sig från sin fru för några år sedan, kanske hade han glömt av det fina i att ibland bara ringa för att säga att han älskade henne?

Telephone – Lady Gaga (2010)

Telephone blev en stor hit, mycket tack vare en uppmärksammad, mer än tio minuter lång musikvideo som Lady Gaga skrev tillsammans med den svenske regissören Jonas Åkerlund. Videon skildrar en hämndfantasi, i samma anda som Quentin Tarantinos film Death Proof (Gagas video lånar också bilen Pussy Wagon från Tarantinos Kill Bill). Ytterligare draghjälp fick Lady Gaga av att megastjärnan Beyonce tog sig an en roll i videon.

Call Me Maybe – Carly Rae Jepsen (2011)

Call Me Maybe är telefonlåten som i viss utsträckning markerar början av en ny epok. Till skillnad från tidigare erors gigantiska hits som i första hand promotades via radio och musikvideo växte Carly Rae Jepsens låt till en hit framför allt via sociala medier. Det passar bra att avsluta den här listan av telefonlåtar med den låt som kanske allra tydligast dragit en gräns mellan det gamla och det nya.