British Music Experience

Ett land som genom den moderna historien har utmärkt sig för att skapa popmusik och rockmusik som slår internationellt är Storbritannien. Det räcker med att nämna artister eller grupper som The Beatles, The Rolling Stones, The Ramones, Pet Shop Boys, The Clash eller Depeche Mode för att kunna argumentera för att några av världen mest framgångsrika musiknummer har kommit från Storbritannien. Därför är det inte heller konstigt att det finns ett museum i Storbritannien där både britter och turister kan uppleva de bästa ögonblicken i landets musikhistoria. Det är nämligen just det som British Music Experience är.

Museet höll ursprungligen till den enorma, kupolformade byggnaden The O2 i London. Det var ägarna till The O2, AEG, som finansierade museet, men drivande bakom dess skapelse var musikmogulen Harvey Goldsmith. Det öppnade för första gången i mars 2009, och höll sedan dörrarna öppna för allmänheten fram till den 30 april 2014, då museet stängde på grund av att de var tvungna att flytta från The O2. I september 2015 meddelade dock museet att det har fått ett nytt hem i Cunard Building i Liverpool, och att det skulle öppna igen under påsken 2016.British_Music_Experience_LONDON

Då kan besökare med andra ord återigen få se museets samlingar, som bland annat inkluderar flera av David Bowies kostymer till Ziggy Stardust och den ursprungliga, handskrivna texten till låten ”Blue Monday” av New Order. Förutom denna samling av artefakter och föremål från musikvärlden visar museet genom sina utställningar också hur brittisk musik påverkade sin tids kultur, mode konst och politik. Museet har också flera interaktiva element. Man kan till exempel jamma i en interaktiv musikstudio, lära sig hur man dansar till Vogue i dansbåset och bläddra igenom en virtuell skivsamling. Tanken är att man ska få en smak av hur det var att uppleva musiken i dess samtid. Precis som på många andra museer avslutas sedan besöket i en souvenirbutik.

Om du föredrar att besöka bibliotek framför museum och att lyssna på ljudböcker framför att lyssna på musik i dina hörlurar är en prenumeration på Storytel.se något för dig. Då får du nämligen tillgång till tusentals ljudböcker varje månad, så att du alltid har något att lyssna på.