Musikmuseum

Musik kan vara en levande livekonsert – men det kan också vara en utställning på ett museum. Musikens kraft att beröra människor och skapa legendariska artister har gjort att det finns en ökad efterfrågan att bevara en bit av musikhistorien på museer. Det har gjort att det har dykt upp flera museer med specifik inriktning på just musik. Vissa av dem fokuserar på ett särskilt band eller artist medan andra dokumenterar en hel epok i musikhistorien. Många av dem är interaktiva, vilket gör att besökaren får vara med och utgöra en aktiv del av museiupplevelsen.

I Sverige finns det ett band som sticker ut när det är dags att summera modern musikhistoria. Det handlar förstås om Abba som under en period kallades för världens populäraste band. Det tog Ulf Westman och Ewa Wigenheim fasta på när de 2006 annonserade planerna att skapa världens första museum för gruppen. Det skulle dröja några år, men våren 2013 kunde museet äntligen öppna i nya lokaler på Djurgården i Stockholm. Där har de sedan öppningen tagit emot hundratusentals besökare från hela världen som kommit för att lära sig mer om historien om Sveriges mest framgångsrika artister.Musikmuseum 2

Musikmuseum är ett fenomen även internationellt. I USA har det länge funnits en tradition om att erbjuda fans en unik upplevelse genom att öppna museum och platser där besökare kan vältra sig i nostalgi. När Elvis Presley dog efterlämnade han den stora gården Graceland i Tennessee. Den öppnades sedan för allmänheten och här finns ett museum med mycket memorabilia från Elvis levnadsdagar. Det gör det till ett måste för alla Elvis-fans som vill uppleva hans karriär på nytt, men det kan också vara intressant för vanliga musikfantaster som vill bevittna ett stycke viktig kulturhistoria.

Musik- och teatermuseet, som ligger beläget i centrala Stockholm, har inte någon speciell artist som inriktning. Istället har de tagit sig för att dokumentera en stor del av den svenska musikhistorien med alltifrån utvecklingen av instrument till uppkomsten av modern musikindustri. Den skapades som Musikhistoriska museet redan 1899 och är därför ett av Sveriges allra äldsta musikmuseum. Idag har verksamheten breddats till att också inkludera teaterhistoria.