Musiktjänster på nätet

Samhället går alltmera mot en digitaliserad värld och inom nöjesindustrin ser man detta extra tydligt. För att se film och Tv använder sig många idag av tjänster som Netflix där man kan se det man vill, när man vill. Filmbutikerna handlar alltmer om godis än om filmer då man enkelt kan hyra film digitalt. Även om nu Spotify lånar pengar för att man tappat lite på marknaden, är musik den del av nöjesindustrin som växt sig störst på nätet. Genom att strömma sin musik digital kan man lyssna på den när man vill, var man vill.

Spotify blir allt populärare

Availability_of_Apple_Music_in_the_WorldSpotify finns numera förinstallerat på en stor majoritet av alla telefoner som finns. Det är en tjänst där du enkelt kan strömma ett gigantiskt bibliotek av musik via datorn, TV:n, telefonen eller en annan enhet. Den lättillgänglighet och användarvänlighet som Spotify står för har lett till att företaget expanderat snabbt till alla olika typer av målgrupper. Idag använder även grupper som annars stått emot ny teknik Spotify för att lyssna på musik. Trots denna stora expandering och popularitet har Spotify får svårt att använda sina vinster till utökningen, vilket grundarna har kritiserat Sveriges system för. För att kunna konkurrera med Spotify som har väldens största musikbibliotek är det många artister som dras till andra tjänster eller som får ut sin nya låtar på andra sätt. Rihanna släpper gratis album på nätet vilket gör det möjligt för alla att kunna lyssna på hennes skiva. Att släppa sin musik gratis är ett bra sätt att ge fler chansen att uppleva den och sedan skapa en större efterfrågan på konserter och kommande skivor.

Andra musiktjänster växer snabbt

Även om Spotify var den tjänsten som var först ut med att göra musiken tillgängligt på ett snabbt och smidigt sätt, har det sedan dess dykt upp många andra tjänster som försöker på samma. Apple Music är Apples försök att ge sig in i även denna branschen och samtidigt få tjänsten att fungera felfritt med sin egen hårdvara. Det har visat sig att tjänsten Apple Music starka i test från olika tidskrifter, betydligt starkare än Spotify visat sig vara. Deras stora fördelar är integrationen med Apples redan existerande hårdvara, samt att man lyckas få med många artister som Spotify ännu inte lyckats skriva kontrakt med. Ett stort problem som Apple Music lider av är att tjänsten inte är kompatibel med annan hårdvara än Apples egna, vilket begränsar dess publik och artisterna de kan få till sig. Eftersom det är väldigt vanligt att folk köper sin musik via iTunes är detta ett naturligt steg vidare där du har tillgång till både ditt egna bibliotek och deras bibliotek av musik.