Sveriges Radios arkiv

I nästan tre år arbetade 35 personer med att digitalisera hela Sveriges Radios arkiv. stora händelser sedan 1930 finns nu digitalt lagrade och flera av dessa går att lyssna på på Sveriges Radios hemsida under rubriken Avgörande minnen. Tyvärr har inte allmänheten tillgång till hela arkivet, då frågor om rättigheter står i vägen för det, men det finns massor av guldkorn tillgängliga redan nu. Varför inte lyssna på när husmanskostens fader Tore Wretman lagar mat, eller kanske få en historisk tillbakablick genom att lyssna på det allra äldsta klippet, från 1931?

Från analogt till digitalt

Att omvandla analogt material till digitalt är ett tidskrävande arbete. Det tog flera år för Sveriges Radio Radiotjänst_1951om att omvandla sitt arkiv, men samtidigt kan det vara bra att även som privatperson avsätta tid för detta. Många av våra forna lagringsmetoder är numera helt utan värde, och till och med vissa av de digitala. För hur många av dagens unga vet ens vad en diskett är? Snart är även CD-skivan på väg i samma riktning, och det vore synd om ditt personliga arkiv försvann. Om du inte har tid eller ork att sköta detta själv kanske en webbyrå hjälper till med digital lagring. Ett exempel på hur snabbt lagringsformat blir inaktuella, och hur viktigt det är att hålla sig uppdaterad på olika lagringsmetoder är från NASA. 20 år efter att Vikingsonderna landat på Mars kunde de inte längre läsa filerna med all information om fynden från sonderna. Och alla som kände till filformatet var pensionerade eller hade avlidit. Bara en tredjedel av filerna kunde rekonstrueras.

Vad finns i arkivet?

Är du nyfiken på Sveriges Radios arkiv och vad du kan hitta där? Det är förståeligt, det är ju trots allt en studie i svensk historia, och världshistoria ur ett svenskt perspektiv. Arkivet är smart strukturerat i kategorier, som samhälle, kultur och underhållning, sport, personligheter och så vidare, Till dessa finns underrubriker, såsom svensk och internationell politik, fotboll, skola och litteratur. Klicka dig in på det du tycker verkar intressant och du får tillgång till alla klipp som passar in i kategorin. Vi kan rekommendera att klicka på kategorin ”År för år”, där varje decennium sedan 1930 är representerat. Tyvärr finns inte Alla avsnitt av Radiosporten representerade, men vi är säkra på att du kommer tillbringa flera timmar i arkivet. Du kommer säkert att både skratta och gråta, känna igen dig och förfasas. Men framför allt kommer du fascineras och lära dig massor. Om vår historia, om världen vi lever i och kanske även något om dig själv.