Vem minns inte skivor från Vetlanda?


En privatsamlare av skivor vid namn Lars-Göran Frisk blev uppringd av Sveriges Radios programchef i Växjö som hört talas om den magnifika skivsamlingen. Det blev upptakten till ett mycket populärt program vid namn ”Skivor från Vetlanda”. Idag är Lars-Göran död men inte glömd. Genom hans skivsamling och många år i radion lever hans minne kvar. Anders Eldeman fick ta över skivsamlingen efter Lars-Göran och leder idag programmet Da Capo.

78-varvarna
Programmet var känt för att spela 78-varvare, men vad är det? Det var helt enkelt en grammofonskiva som gick runt 78 varv på en minut. Ibland kallas de lite felaktigt för stenkakor, men det finns även vinylskivor som var 78-varvare.

A background of vinyl records. The labels are not real but fake artists, producers, legal text and logo's.

Melodikrysset
Anders Eldeman som fick förmånen att ta över Lars-Görans alla 130 000 skivor leder även melodikrysset i P4 på lördagar. Melodikrysset är ett annat gammalt radioprogram där man löser ett kryss efter frågor som Anders ställer vid olika melodier och sånger. Det är mycket populärt i alla åldrar och det finns alltid någon fråga som passar någon generation. Barnen brukar bli glada att kunna hjälpa till med någon musikfråga innan det är dags att ta itu med dagens alla bestyr. Kanske är det dags att åka ned på stan och
köpa barnkläder efter radioprogrammet eller bara fortsätta dagen i det lugna härliga tempot som dagen startades med.

Den mest spelade artisten
En av de absolut mest spelade artisterna var
Ulla Billquist, som är mest känd för ”min soldat”. Hon var flitigt spelad och var en av Sveriges mest kända artister under andra världskriget. Hon önskades även flitigt på skivor från Vetlanda. Ulla tog mycket tragiskt sitt eget liv när hon stod på toppen av sin karriär. Hon stod i skilsmässa från sin tredje man som hon var gift med. Det hela väckte stora rubriker här i Sverige eftersom hon var en sån stor stjärna. Samma dag som hon tog livet av sig skulle hon åkt till Värmland för att genomföra en spelning. Istället tog det två dagar innan de hittade henne hemma i sitt hem.