Historien om WOW

WOW är en fortkortning för musikfestivalen med namnet Way out West. Detta är en festival som anordnas varje sommar i Slottsskogen i Göteborg. I år, 2019, har festivalen anordnats 12 år i rad med start 2007. Festivalen har fått stor uppmärksamhet internationellt genom åren i bland annat The Times och fått priser i MTV och till och med i O Music Awards.

Bred publik

Festivalen WOW har lockat folk från hela Sverige, allt från Kontorslokaler Stockholm till musikfans i söder. Det är en stor och bred publik som varje år besöker festivalen. Den enda regeln är att besökarna måste var minst 13 år gamla för att komma in på festivalområdet. På Stay Out West är det 18 år som gäller.

Brett artistspann

En anledning till att målgruppen är så bred är antagligen för att artisterna som bokas har ett brett spann inom musikgenre, ålder och fans. På festivalen har bokningar gjorts med artister från hela världen. Det har varit allt från stora artister som Cia, Alicia Keys och Kanye West till mindre svenska band som Band of Horses, Oskar Linnros och Laleh med flera. Även stora svenska artister som Håkan Hellström och Zara Larsson har spelat på festivalen. I år är de stora stjärnorna Zara Larsson och Cardi B bokade till mångas förtjusning.

Fest i hela staden

Som sagt äger de huvudsakliga spelningarna rum i Slottskogen ovanför Linnéplatsen i centrala Göteborg. Utöver detta finns det också något som kallas för ”Stay Out West”. Stay Out West är de spelningar som sker utanför Slottskogens stängsel. Exempelvis på Bananpiren och mindre klubbar runt om i staden byggs det upp scener och spelningar schemaläggs. Det är dock endast de med Way Out West-biljett som kommer in på dessa Stay Out West-spelningar. Stay Out West brukar beskrivas som mindre och mer personliga spelningar med smalare publik.

Uppladdning hela sommaren

Musikfestivalen har alltid fått stor uppmärksamhet i Göteborg och uppladdning har pågått under lång tid innan festivaldags. Nattklubbar har förfester långt i förväg och framför allt helgen innan festivalen är det dagsfester och kvällsfester för Way Out West-deltagare runt om i hela staden.

TV4 sänder spelningar på TV

Nytt för i år är att vissa spelningar kommer att sändas live på tv. Närmare bestämt är det TV4 som direktsänder. Det är den 8 -10 augusti som direktsändningarna går av stapeln och dessa kommer antagligen att gälla de största artisterna såsom Zara Larsson, Blood Orange, The Cure, Yung Lean, Veronica Maggio, Stormzy och James Blake. Dock verkar det inte helt klart hur direktsändningen kommer att läggas upp, vissa artister spelar ju samtidigt fast på olika scener. The Cure, James Blake och Seinabo Sey verkar i alla fall som det ser ut nu vara spikade för direktsändningen.