När Beatles kom till Sörmland

För över 50 år sedan kom faktiskt en av världens genom tiderna största musikgrupp till den lilla orten Eskilstuna, i Sörmland. Gruppen uppträdde i den inte alltför vidlyftiga sporthallen och namnet var The Beatles. 1963 gjorde den numera legendariska musikgruppen en Sverigeturné med de mytomspunna medlemmarna Paul McCartney, John Lennon, George Harrison och Ringo Starr.

Fungerande konserthall

Eskilstuna var en av städerna Beatles besökte, mycket på grund av att det var en av de ställen där en passande konserthall gick att ordna. Mottagandet blev dock inte nådigt, i alla fall om man läser vad dåtidens musikskribenter skrev i de lokala tidningarna. Det här var långt innan Beatles storhetstid var ett internationellt faktum och tidningarna tyckte musiken var både ”skränig” och höll ”lågvattennivå”. Man påpekade även att det höga arvodet ”bättre hade kunnat nyttjats”. Publiken var dock av en annan åsikt och med facit i hand, är nog även de negativa skribenterna rätt nöjda att Beatles besökte den lilla staden, en höstdag för över 50 år sedan.

Största bandet någonsin

Den ansedda musiktidskriften Rolling Stone Magazine utsåg 2010 The Beatles till att vara den största och mest betydande musikgruppen någonsin. Man listade även de bästa låtarna och nummer ett på listan var ”A Day In The Life” följt av både ”Strawberry Fields Forever” och ”I Want To Hold Your Hand”.

Bandet var under sin storhetstid under 1960-talet mycket stilbildande och påverkade stora delar av både samhället som musiken. Med över 1,3 miljarder producerade och sålda skivor och därtill ett oräkneligt antal listettor, är det inte svårt att inse varför gruppen rankas så högt. Låtskrivarparet Lennon-McCartney såg till att The Beatles hade de egenskaper som krävs av ett nyskapande band, och de succéer som kom genom åren. Många av framgångarna går också att härleda till de producenter bandet jobbade med. Man var också duktig på att anställa rätt personer som jobbade med hela den musikaliska ”cirkus” som bandet skapade. På den tiden fick man anställa människor på magkänsla och hoppas på det bästa. Idag finns smarta verktyg som Placera Personal för att smidigt rekrytera rätt person på rätt plats.

Många solokarriärer

Alla medlemmar av The Beatles hade efter att bandet upplöstes framgångsrika solokarriärer. Att bandet skulle återförenas gick dock i stöpet då John Lennon tragiskt nog sköts till döds 1980. Idag är det vara Paul McCartney och Ringo Starr som finns kvar och de skapar fortfarande musik till alla Beatles-fans glädje. De flesta som är över 70 år idag, har just Beatles-eran att tacka för den ungdomskultur som startade på 50-talet. Beatles tog tacksamt över stafettpinnen från Elvis Presley och kort därefter kom den så kallade brittiska vågen. En våg som alltså 1963, om än för en dag, nådde den lilla svenska staden Eskilstuna.