Idag är det skivspelare vi använder oss av när vi vill lyssna på vinylskivor. Tekniken är i grund och botten densamma sedan en apparat kallad grammofon introducerades på marknaden i större skala på 1910-talet. Den hade då funnits sedan 1880-talet, när Emile Berliner uppfann den, men blev alltså inte uppmärksammad på allvar förrän 30 år senare, när den steg för steg ersatte sin föregångare fonografen. Grammofonens fördel i jämförelse med fonografen låg bland annat i att lagringsmetoden för ljud skedde med hjälp av vinylskivor, vilka var lätta att producera i större mängder. Fonografens ljud hade lagrats i en ihålig cylinder, vilket var en klumpigare metod.
Trattgrammofonen i all sin prakt
De allra första grammofonerna var de klassiska trattgrammofonerna, som många av oss förknippar med nostalgi och vintagekänsla. Trattgrammofonen drevs uteslutande av mekanik och helt obekanta är nog inte de sekvenser i äldre filmer, där en person vevar runt på en trattgrammofon för att få den att gå igång. Det var genom att veva igång en fjäder som skivtallriken kom i rotation, och därefter placerades stålnålen som kallades pickup manuellt mot skivan. Membran, som satt i pickupen, plockade upp vibrationerna och ljudet fortplantade sig med hjälp av förstärkare genom pickuparmen och ut genom tratten. Grammofonen nådde enormt stor popularitet. I valet mellan köp grammofon och köp nya sängar blev det inte sällan den eleganta skivspelaren. Redan tidigt inleddes experiment med andra former för ljudåtergivningen än den stora tratten. I början av 1900-talet gjordes försök att ersätta tratten med en låda som var försedd med galler eller dörrar. Med dessas hjälp kunde ljudnivån regleras.
Grammofonmekanikens väg genom 1900-talet
Tydliga förändringar i grammofonens utseende smög sig långsamt in på 1920-talet. Resegrammofonen dök upp, vilken fungerade med samma mekanik som trattgrammofonen, men bestod av en låda med inbyggd tratt. Det här var en smidig variant att ta med sig på utflykter, som blev mycket uppskattad av yngre människor. Trattgrammofonen fortsatte att vara populär ända in på 1950-talet innan den helt hade ersatts av mindre, smidigare alternativ. Grammofoner är dyrbara idag, kanske för att de trots sin ålder ofta fortfarande fungerar. Den enkla mekaniken är robust och garanterar en lång livslängd. När CD-skivan dök upp i början av 1980-talet såg det ett tag ut som att vinylskivan och skivspelaren skulle konkurreras ut helt. På 2000-talet visade sig de här farhågorna vara felaktiga, för vinylskivan fick ett uppsving och nådde efter ett knappt decennium försäljningsrekord. Idag är vinylskivan och skivspelaren den elementära utrustningen för en dj eller en skivsamlare. Detta pekar på att en riktigt god uppfinning aldrig går ur tiden.