Det finns knappast något band som så mycket var barn av sin tid som The Beatles. De var trendsättande och ständigt innovativa och visade vägen för snart sagt varenda band som startades under 1960-talet. Även om allt de någonsin spelade in i någon mån är att betrakta som tidlöst så finns det ändå låtar i deras katalog som låter modernare än andra. Låtar som har ett sound som gör att de lika gärna bokstavligt talat hade kunnat spelats in under en helt annan era. I det här inlägget ska vi titta på några av de främsta exemplen och diskutera vad som gör dem såpass moderna.
Beatles var inte främmande inför att klä ut sig på olika sätt, Sgt Pepper-eran är väl det främsta exemplet på det. När detta skrivs i november 2019 ligger julen precis runt hörnet och med det är det en och annan som ska på julfest. Vad passar väl då bättre inför julfesten än att klä upp sig i Roliga Jultröjor – du vet, av typen med stora stickade motiv bestående av allt från tomtar till julgranskulor? Om du vill sprida glädje runt julborden i år finns det ingen annan väg att gå. Jultröjorna är den främsta glädjehöjaren!
Strawberry Fields Forever – Singel (1967)
Vad som gör Strawberry Fields Forever så modern är både låtens struktur och sättet som den sattes ihop på rent tekniskt. Strukturellt är låten närmast ett slags kollage, vilket märks också i klippningen. Uppmärksamma lyssnare kan nämligen höra att inspelningen består av flera sammanfogade tagningar. Vad som gör det extra speciellt i det här fallet är att tagningarna som fogats samman inte hade samma tonart. Det krävdes manipulation med uppspelningshastigheten för att få det att fungera. Saker som är väldigt enkla att göra om du producerar musik på en dator.
It’s All too Much – Yellow Submarine OST (1969)
Om det nu överhuvudtaget går att säga att det finns deep cuts i Beatles diskografi så är It’s All too Much ett av dem. En låt som, om den hade gjorts av vilket annat band som helst vid den här tidpunkten, hade betraktats som en självklar psykedelisk klassiker. I Beatles händer gömdes låten, skriven av George Harrison, bort på soundtracket till Yellow Submarine. Som en av bandets mest framåtblickande låtar pekar den framför allt ut riktningen för framtidens britpop.
Tomorrow Never Knows – Revolver (1966)
Sett till soundet är Tomorrow Never Knows förmodligen den mest futuristiska låten av alla Beatles-låtar. Hörd med moderna öron låter den snarast som någonting hämtat från ett dansgolv någonstans. Om det finns någon modern artist som påverkats extra mycket av just den här låten är det Chemical Brothers – något de själva inte gjort någon hemlighet av.